2020. július 12., vasárnap

A mindfulness alapú intervenciók hatásossága pszichiátriai zavarokban

Goldberg, S., Tucker, R., Greene, P., Davidson, R., Wampold, B., Kearney, D., & Simpson, T. (2018). Mindfulness-based interventions for psychiatric disorders: A systematic review and meta-analysis. Clinical Psychology Review, 59, 52-60.
Készítette: Balogh Fanni

A mindfulness alapú intervenciókra különösen nagy figyelem irányult az utóbbi két évtizedben (Goldberg et al., 2018), így rendkívül sok tanulmány született a hatásosságára vonatkozóan, összehasonlítva más terápiákkal. A jelen cikkben Goldberg et al. (2018) tanulmányát szeretném összefoglalni, akik egy rendkívül széles körű metaanalízist végeztek, a mindfulness alapú intervenciók hatásosságának vizsgálatára a különböző pszichiátriai zavarokban.

A szerzők 171 -2000 és 2016 között publikált- tanulmányt elemezve, 142 független, klinikai mintán hasonlították össze a mindfulness hatásosságát különböző kontroll kondíciókkal. Így összesen több mint 12.000 felnőtt személy eredményeit foglalták össze, akik vagy valamilyen pszichiátriai diagnózist kaptak, vagy egy kritikus küszöbértéket meghaladó tünetekkel rendelkeztek. A mindfulness alapú intervenciók hatásosságát a következő kontroll feltételekkel hasonlították össze: 1) nincsen semmilyen kezelés, 2) a személy minimális, rövid intervencióban részesül, 3) a személy nem specifikus, aktív kontroll alatt áll, 4) a személy specifikus, aktív kontroll alatt áll, 5) a személy valamilyen már bizonyított hatékonyságú intervencióban részesül. A metaanalízisbe azokat a tanulmányokat válogatták be, ahol az intervenció fő komponense a mindfulness alapú meditáció volt, és az intervencióban részesülő személyek egy otthoni meditációs program keretein belül gyakoroltak egy meghatározott időn keresztül. A mindfulnesst más -pl. kognitív- módszerekkel kombináló technikákat (pl. Mindfulness Alapú Kognitív Terápia, MBCT) alkalmazó tanulmányokat szintén bevették az elemzésbe.

A szerzők elemzése alapján a mindfulness alapú intervenciók -a kezelés befejezése után közvetlenül vizsgálva- hatékonyabbnak bizonyultak azoknál a feltételeknél, amelyekben 1) a személy nem kapott kezelést, 2) a személy minimális, rövid intervencióban részesült, 3) a személy nem specifikus, aktív kontroll alatt állt, illetve ahol 4) a személy specifikus, aktív kontroll alatt állt. Továbbá hatékonyságuk nem különbözött a már bizonyított hatékonyságú intervencióktól. Az utánkövetés során -átlagosan 6,43 hónap után- a mindfulness alapú intervenciók még mindig hatékonyabbnak bizonyultak a következő feltételeknél: 1) ahol a személyek nem kaptak kezelést, 3) ahol a személyek nem specifikus, aktív kontroll alatt álltak, illetve 4) ahol a személyek specifikus, aktív kontroll alatt álltak. Továbbá hatékonyságuk nem különbözött a 2) minimális, rövid idejű intervencióktól, és a 5) már bizonyítottan hatékony intervencióktól.

 

A kezelés befejezése után közvetlenül mérve

Az utánkövetés során mérve

A mindfulness alapú intervenciók hatékonyabbnak bizonyultak, mint:

·         Nincs kezelés

·         Minimális, rövid intervenció

·         Nem specifikus, aktív kontroll

·         Specifikus aktív kontroll

·         Nincs kezelés

·         Nem specifikus, aktív kontroll

·         Specifikus aktív kontroll

A mindfulness alapú intervenciók hatékonysága nem különbözött:

·         Bizonyítottan hatékony intervenciók

·         Minimális, rövid intervenció

·         Bizonyítottan hatékony intervenciók


A mindfulness alapú intervenciók különösen hatékonynak bizonyultak depresszió és krónikus fájdalom esetén, a dohányzásról való leszokás megsegítésében, illetve különböző szerhasználathoz kötődő és viselkedéses addikciókban. Az eredmények alapján a szerzők javasolják a mindfulness alapú intervenciók beemelését a bizonyítottan hatásos intervenciók közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...