2020. augusztus 30., vasárnap

Sématerápia a krónikus depresszió kezelésére

Renner, F., Arntz, A., Peeters, F. P., Lobbestael, J., & Huibers, M. J. (2016). Schema therapy for chronic depression: results of a multiple single case series. Journal of behavior therapy and experimental psychiatry, 51, 66-73. 

Készítette: Fischer Judit Klára

Ötből egy depressziós páciensnél krónikus a betegség lefolyása, ami azt jelenti, hogy kettő vagy több évig jelen vannak náluk a depressziós tünetek (Keller, Hanks, Kocsis, & Klein, 1995). Sok páciens állapota nem javul a jelenlegi gyógyszeres vagy pszichológiai kezelések hatására (Cuijpers et al., 2010; Kocsis, 2003). Tehát szükség van a krónikus depresszió kezelésének kutatására, új módszerek alkalmazására.  Ezen kutatás célja az egyéni sématerápia hatékonyságának vizsgálata volt krónikus depresszióban szenvedő páciensek esetében.  

A vizsgálatban 25 fő vett részt, akiket egy holland egészségügyi intézményből toboroztak. Átlagos életkoruk 41 év volt, 80%-uk volt nő. A résztvevők depressziós tüneteit önbevallás alapján mérték Beck Depression Inventory II (BDI-II) és a Quick Inventory of Depressive Symptomatology (QIDS) segítségével. Másodlagosan mérték még, szintén önbevallós kérdőívek alapján, hetente, a résztvevők egyéni, interperszonális, és szociális funkcionálását és általános jóllétét, havonta pedig a vizsgálati személyeknél jelentkező tüneti distresszt. A vizsgálatnak 3 fázisa volt, minden fázisban ismételten mérték a depressziós tüneteket. A BDI-t hetente vették fel a résztvevőkkel, a QIDS-t pedig havonta. Az első fázisban, mely páciensenként változóan 6-tól 24 hétig tartott, nem kaptak kezelést a résztvevők. A második, felmérő fázisban, mely 12 hétig tartott, a páciens tüneteit és a sémáit mérték fel. Majd a harmadik, intervenciós fázisban maximum 65 egyéni sématerápiás ülésen vettek részt a vizsgálati személyek.  

A kezdeti 25 résztvevőből végül 5 résztvevő különböző okokból kiesett a kutatásból az első fázis után. Az eredmények szerint az utolsó, intervenciós fázis után depresszió szempontjából a betegek 40%-a mutatott pozitív reakciót a kezelésre, 35%-uk remisszióba került, tehát ideiglenesen tünetmentesek voltak, nyugalmi szakaszba került betegségük és 67%-uk felépült. Ezen kívül a másodlagosan mért változókra (egyéni, interperszonális, és szociális funkcionálás, általános jóllét; tüneti distressz) is hatott az intervenció. A páciensek általános jólléte nőtt, tüneteik súlyossága pedig csökkent. 

A kutatásnak vannak korlátjai is, kevesen vettek részt benne, illetve nem volt kontroll csoport. A felmérés és intervenció fázisa alatt egy páciens sem hagyta el a terápiát, ez azt mutatja, hogy a páciensek elfogadással viszonyultak a sématerápia felé. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a sématerápia hatékony kezelés lehet a krónikus depresszióban szenvedő páciensek esetében. 


Irodalomjegyzék: 

Cuijpers, P., van Straten, A., Schuurmans, J., van Oppen, P., Hollon, S. D., & Andersson, G. 
(2010). Psychotherapy for chronic major depression and dysthymia: A meta-analysis. 
Clinical Psychology Review, 30(1), 51-62. doi:10.1016/j.cpr.2009.09.003 
Keller, M. B., Hanks, D. L., Kocsis, J. H., & Klein, D. N. (1995). Course and natural history 
of chronic depression Diagnosis and treatment of chronic depression. (pp. 58-72). 
New York, NY US: Guilford Press. 
Kocsis, J. H. (2003). Pharmacotherapy for chronic depression. Journal of Clinical Psychology, 59(8), 885-892. doi:10.1002/jclp.10180 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...