2019. július 8., hétfő

Szisztematikus áttekintés és metaanalízis a kognitív viselkedésterápia hatékonyságáról a gyermekkori migrén kezelésében

Ng, Q. X., Venkatanarayanan, N. and Kumar, L. (2017), A Systematic Review and Meta‐Analysis of the Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy for the Management of Pediatric Migraine. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 57: 349-362.
Készítette: Bessenyei Kitti

A migrén típusú fejfájás gyakori gyermekeknél és serdülőknél. Egy szisztematikus áttekintésben, melyben 50 kutatás eredményeit vették alapul, a gyermekek 60% jelezte, hogy volt fejfájása egy meghatározott (1 hónaptól a teljes élettartamig terjedő) időintervallumon át. Valamennyi típusú fejfájás közül a migrén bizonyult a leggyakoribbnak gyermekek és serdülők körében. A visszatérő migrénes epizódok gyermekkorban bénító erejük folytán az iskolából való kimaradáshoz, teljesítménycsökkenéshez, valamint csökkent családi és kortárs interakciókhoz vezethetnek, ezáltal csökkentve a gyermek életminőségét. A gyermekkori migrén hatékony menedzselése így kritikus a gyermek fejlődési elmaradásának megakadályozása szempontjából.
A jelenlegi gyógyszeres kezelési lehetőségek több okból korlátozottak. A gyógyszeres kezelések hatékonyságára vonatkozó adatok hiányosságai következtében azok alkalmazása gyakran „off-label”(alkalmazási előírásokon túlmutató)-nak minősül. A gyógyszerek mellékhatásai következtében a hosszú távú használat több kárt okozhat a gyermeknek, mint amennyi jótékony hatással jár. A migrén patológiájának megértése még gyermekcipőben jár, a növekvő ismeretek ugyanakkor a viselkedéses és az életmód faktorok jelentős szerepére utalnak.
A kognitív viselkedésterápia (CBT) olyan bizonyítékokkal alátámasztott módszer, mely két oldalról fejt ki jótékony hatást a migrén esetében. Egyrészt a megküzdési stratégiák kialakításán keresztül segíti a gyermek fájdalommal és az ebből eredő nehézségekkel való megküzdését, másrészt a környezeti tényezőket módosítva csökkenti a fájdalomviselkedés fenntartó tényezőit. A gyermekkori fájdalom kezelésében használt CBT-nek 5 komponense van: 1) A pszichoedukáció, mely információt nyújt a betegségről, a fájdalmat módosítani képes pszichológiai faktorokról és a fájdalom valóságosságáról az organikus háttér hiányában is. 2) Az önmonitorozás, mely a környezeti és belső kiváltó tényezők beazonosítását és a lefolyás nyomon követését teszi lehetővé. 3) Megküzdési képességek elsajátítása, mely relaxációs technikákat, a negatív fájdalom fenntartó kognícióktól való megszabadulást és önmegerősítést foglal magában. 4) Visszaesés megelőzés, mely általános problémamegoldó képességek elsajátítását tartalmazza, amelyek a fájdalom kialakulásakor alkalmazhatóak illetve stresszes helyzetekben, melyek a fájdalom kialakulását előhívhatják. 5) Házifeladatok, melyek az elsajátított képességek gyakorlását célozzák és segítenek a motiváció fenntartásában, illetve a CBT eredményességének növelésében.
A CBT hatékonysága a migrén menedzsmentjében megfelelően igazoltnak tekinthető több kutatás és egy szisztematikus áttekintés alapján felnőttek körében. A CBT gyermekkori migrénben történő alkalmazásának vizsgálatára vonatkozóan ugyanakkor eddig még nem végeztek metaanalízist.

A cognitive behavioral therapy vagy cognitive behavior therapy vagy CBT és headache vagy migraine keresőszavak használatával végzett előzetes keresés a PubMed és Ovid adatbázisban 3841 angol nyelven megjelent cikket talált 1980 január 1 és 2016 május 1 között. A metaanalízis a gyermekeken és serdülőkön végzett olyan randomizált kontrollált vizsgálatokra fókuszált, melyek a klinikailag szignifikáns javulást (50% vagy annál nagyobb csökkenés a fejfájás tüneteiben) vizsgálták a kezelést követően és a 3 hónapos vagy annál hosszabb idejű utánkövetés során, CBT alkalmazása mellett a várólistás kontrollal, a placeboval vagy a sztenderd gyógykezeléssel összehasonlítva. A cikkeket átnézték, hogy tartalmaznak-e releváns információkat a témával kapcsolatban, majd az adatok kivonását követően 14 kutatás került be a metaanalízisbe.

A metaanalízis eredményei alátámasztják a CBT klinikai hatását a gyermekkori migrén esetében. A klinikailag szignifikáns javuláshoz tartozó esélyhányados a CBT esetében a várólistás kontrollhoz, a placebohoz és a sztenderd gyógykezeléshez viszonyítva 9.11 és 9.18 volt visszamenőleg, szignifikáns klinikai javulást mutatva a CBT alkalmazása esetén a várólistás kontrollcsoporthoz, a placebohoz és a sztenderd gyógykezeléshez képest. A klinikai javulás emellett stabilnak is bizonyult még 1 éves utánkövetés során is.

Mindezek alapján bizonyítottan eredményesnek tekinthető a CBT a migrénben szenvedő gyermekek kezelésében és elsőként javasolt kezelésként alkalmazandó a klinikai gyakorlatban. Emellett növelheti a sztenderd gyógykezelés, például az amitriptyline alkalmazásának hatékonyságát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...