2024. január 29., hétfő

CBT hatása az inszomniára a mentális zavarral és komorbid inszomniával élőknél

Hertenstein, E., Trinca, E., Wunderlin, M., Schneider, C. L., Züst, M. A., Fehér, K. D., Su, T., Straten, A. V., Berger, T., Baglioni, C., Johann, A., Spiegelhalder, K., Riemann, D., Feige, B., & Nissen, C. (2022). Cognitive behavioral therapy for insomnia in patients with mental disorders and comorbid insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep medicine reviews62, 101597. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2022.101597

Készítette: Bakos Flóra

Az inszomnia egy alvászavar, amit az alvás fenntartása vagy az elalvás nehézsége jellemez, ezek mellett a nappali életvitelt is megnehezíti (fáradtság, csökkent koncentrációképesség, alvás körül forgó aggodalmak formájában). A mentális zavarokkal élők 70%-a beszámol alvás fenntartásával kapcsolatos vagy elalvási gondokról és több mint 30%-uk alvási problémái megfeleltethetőek az alvászavar diagnosztikai kritériumainak a DSM-5 alapján. Azok, akik mentális zavaruk mellett inszomniával is küzdenek általában zavaruk kedvezőtlenebb lefolyásával és alacsonyabb általános kezelési hatékonysággal kell szembenézniük.  Az inszomnia diagnózisa növelheti a major depresszió vagy egyéb mentális zavarok diagnózisának a lehetőségét is. Azoknál a pácienseknél, akiknél fennáll a depresszió, inszomnia és gyakran vannak rémálmaik megnövekszik a szuicid ideációk, szuicid kísérletek és befejezett öngyilkosságok rizikója.

A BNO-10 ajánlása szerint bár sok szomatikus betegségnél és mentális zavarnál jelen van az inszomnia, azonban csak akkor szükséges külön diagnózisként kezelni amikor dominálja a klinikai kórképet. Ezek alapján következtetve az inszomniát nem szükséges külön kezelni és a fő kezelési irány a mentális/szomatikus betegség alapján történjen. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy az inszomnia egy sikeres farmakoterápiás (antidepresszáns) kezelés ellenében is fennáll és növeli az esélyt, hogy a páciens visszaesik a depressziós állapotba.  Az inszomnia bizonyítottan hatékony terápiás kezelése a CBT-I (Cognitive Behavioral Therapy - Insomnia). Ez egy multikoponens terápiás kezelés, ami magában foglalja az alvás edukációt, viselkedésbeli intervenciókat (lefekvési idő restrikciója, stimulus szabályozás, relaxáció) és kognitív terápiát. 

A jelen meta-analízis célja az volt, hogy a CBT-I-re összpontosítva meghatározza annak hatását az inszomnia súlyosságában és a mentális egészségben az összes mentális rendellenességben szenvedő betegnél. A beválasztási kritériumoknak 22 kutatás felelt meg és a következő mentális zavarok jelentek meg az inszomnia mellett: depresszió, PTSD, alkohol dependencia, bipoláris zavar, pszichózis és kevert komorbiditások egy kutatáson belül. Összeségében azt találták, hogy a CBT-I eredményesebb a mentális zavarokkal és komorbid inszomniával élőknél, mint a kontroll kondíciók esetében mind az inszomnia csökkentésében, mint a mentális egészség növelésében. A szerzők azonban felhívják a figyelmet, hogy mentális zavar és inszomnia komorbiditása esetén a CBT-I kiegészítő kezelésként ajánlott a pszichoterápiás és/vagy farmakoterápiás kezelés mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...