Rahimi-Ardabili, H., Reynolds, R., Vartanian, L. R., McLeod, L. V. D., & Zwar, N. (2017). A Systematic Review of the Efficacy of Interventions that Aim to Increase Self-Compassion on Nutrition Habits, Eating Behaviours, Body Weight and Body Image. Mindfulness, 9(2), 388–400. doi:10.1007/s12671-017-0804-0
Készítette: Sift Karina
A túlsúly és az elhízás komoly egészségügyi problémát jelentenek számos országban. A felesleges testzsír megnöveli az esélyét sok komoly fizikai (pl.: 2-es típusú diabetes) és pszichológiai (pl.: étkezési zavarok) megbetegedésnek. A testsúly megfelelő kontrollálása hosszútávon sok embernek kihívást jelent, holott ez csökkentené az elhízással kapcsolatos egészségügyi rizikót. A testsúly gyarapodásában számos pszichológiai faktor is közrejátszik, ilyenek a testtel kapcsolatos elégedetlenség és a rendszertelen étkezés, ennek ellenére a legtöbb testsúly csökkentő program ezeket a befolyásoló tényezőket nem veszi figyelembe. Ennek fényében szükség lenne arra, hogy jobban megértsük és feltérképezzük azokat a pszichológiai befolyásoló tényezőket, melyek segíthetnék a testsúlycsökkentő programok pozitív kimenetelét.
Az önegyüttérzés gyakorlatok lehetséges jótékony hatásaival kapcsolatban egyre növekszik az érdeklődés, és kimutatták, hogy az önegyüttérzés javítja mind a fizikai, mind a mentális egészséget. Az önegyüttérzés fogalma a Buddhizmustól eredeztethető, és erős kapcsolatot mutat a mentális jólléttel. Három fő komponensből áll, ezek az önmagunkkal való kedvesség, a közös emberi természet és a mindfulness (jelentudatosság). A harmadik hullám kognitív-viselkedésterápiás megközelítései, mint amilyen a mindfulness és az önegyüttérzés is, pozitív hatással vannak az étkezési viselkedés megváltoztatására, és csökkentik az étkezési zavarokat, mint például a túlzott fogyasztást. Emellett az önegyüttérzés különösen jótékony hatású a testi elégedetlenség csökkentésében és az étkezési zavarok kezelésében.
A fent említett szisztematikus áttekintő tanulmány célja az önegyüttérzés intervenciók hatásosságának vizsgálata a táplálkozási szokások, étkezéssel kapcsolatos viselkedések, testsúly és testkép vonatkozásában. Az áttekintő tanulmány hat kutatást vizsgált, melyek mind az önegyüttérzés különböző típusú intervencióit alkalmazták a táplálkozási szokásokkal kapcsolatban. Az intervenciók között a következők szerepeltek: vezetett önegyüttérzés meditáció, vezetett vagy egyéni mindful önegyüttérzés meditáció, önegyüttérzésen és önelfogadáson alapuló többszempontos edukációs program, önegyüttérzés étkezési napló és önegyüttérző gondolkodás az étkezésről.
A kutatások alapján az önegyüttérzés bármely fajta intervenciós módszere jótékony hatással lehet az egészséges, normál testsúlyú és a túlsúlyos emberek körében is. A résztvevők körében tapasztalható volt testsúlyvesztés, javultak az étkezési szokásaik, és csökkent az általános ellenállás a diétával kapcsolatban. A testképzavarok esetében csökkentek a rizikófaktorok, mint például a testtel kapcsolatos elégedetlenség, emellett pedig hozzájárultak az intervenciók a pszichológiai jólléthez és a mentális egészséghez, melyek okozói lehetnek az egészségtelen étkezési szokásoknak. Ráadásul a szakmai áttekintés alapján feltételezhetjük, hogy a rövid intervenciós módszerek is hatékonyak, nem csak a több hetes programok. Ilyen például a napi önegyüttérzés napló vezetése, mely hozzájárult az egészséges étkezési szokások kialakulásához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése