2024. január 29., hétfő

Being Out With Strength (BOWS): CBT Alapú Beavatkozás Depresszió Csökkentésére LMBTQ Fiatalok Körében

Hall WJ, Ruiz Rosado B, Chapman MV. Findings from a Feasibility Study of an Adapted Cognitive Behavioral Therapy Group Intervention to Reduce Depression among LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, or Queer) Young People. Journal of Clinical Medicine. 2019; 8(7):949. https://doi.org/10.3390/jcm8070949

Készítette: Végh Alexandra

    A tanulmány célja az LMBTQ fiatalok depressziójának csökkentésére a "Being Out With Strength" (későbbiekben BOWS) nevű, 8 alkalmas, kis csoportos CBT-alapú beavatkozás alkalmazásával. A BOWS különleges hangsúlyt fektet az internalizált elnyomás és a negatív társadalmi üzenetek feldolgozására, amivel az LMBTQ fiatalok nap mint nap megküzdenek. Alapkoncepciója a felvetés, hogy az LMBTQ emberek nem tekinthetők abnormálisnak, hanem az emberiség szexuális és nemi sokféleségének normális és természetes megjelenési formáit képviselik. Társadalmunkat különféle elnyomási rendszerek hatják át (mint a heteroszexizmus és a ciszgenderizmus), amik miatt az LMBTQ személyek internalizálnak olyan attitűdöket és hiedelmeket, amelyek negatívan befolyásolják mentális egészségüket.

    A BOWS ülések interaktív tevékenységekkel, csoportbeszélgetésekkel és önismereti gyakorlatokkal segítik a résztvevőket. A program célja a depresszió tüneteinek csökkentése és az önértékelés, önelfogadás erősítése. A beavatkozás során a résztvevők megtanulják, hogyan dolgozzanak fel negatív társadalmi üzeneteket és internalizált stigma elemeket.

    A tanulmányban 79 LMBTQ fiatal felnőtt és 9 mentálhigiénés szakember vett részt. Az eredmények szerint a vizsgált célcsoport közel fele klinikailag jelentős depresszív tüneteket mutatott. A tanulmány három fő aspektust vizsgált: a beavatkozás iránti keresletet, elfogadhatóságát és megvalósíthatóságát.

Felmérve a BOWS beavatkozás hatékonyságát és megvalósíthatóságát, a kutatók úgy találták, hogy a résztvevők kétharmada érdeklődött a BOWS-ban való részvétel iránt. Következtetésük szerint a BOWS beavatkozás hatékonyan alkalmazhatónak bizonyulna klinikailag jelentős depressziós tünetekkel küzdő késői serdülőkorú vagy fiatal felnőtt LMBTQ személyek számára. A megvalósítással kapcsolatosan a tanulmány kiemelte, hogy a beavatkozást főiskolai/egyetemi kampuszokon, LMBTQ közösségi központokban, illetve mentálhigiénés szakemberek irodáiban lehetne megvalósítani.

    A sikeres megvalósíthatóság érdekében szükséges kihangsúlyozni, hogy a csoportfoglalkozást vezető szakembereknek CBT-ben és csoportmunkában tapasztalttal kell rendelkezniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...