2024. január 30., kedd

A CBT-alapú beavatkozások hatékonysága a szexuális bűnelkövetők számára: Az elmúlt évtized irodalmának szisztematikus áttekintése

Rocha, I. C. O., & Valença, A. M. (2023). The efficacy of CBT based interventions to sexual offenders: A systematic review of the last decade literature. International journal of law and psychiatry87, 101856. https://doi.org/10.1016/j.ijlp.2022.101856

Készítette: Blaskó Helga

Bevezetés

A szexuális erőszak egy jelentős közegészségügyi probléma és egyben egy kifejezetten nehéz kérdés is a mentális egészség szempontjából. 

Számos tanulmány kimutatta, hogy fontos összefüggés van a szexuális erőszak áldozatává válás és számos pszichológiai probléma kialakulásának kockázata között: szexuális bántalmazást átéltek között magasabb arányban fordul elő depresszió, szorongás, kábítószerrel való visszaélés, autoimmun és étkezési rendellenesség, valamint magasabb az öngyilkosság kockázata is (Gibbels, Kneer, Hartmann & Krueger, 2019; Grady, Edwards & Pettus-Davis, 2017).

A szexuális bántalmazás következményei a társadalom egészére nézve is költségesek lehetnek: rendkívül nagy mértékben csökkenti a személyes biztonság érzését (Brooks-Gordon, Bilby & Wells, 2006; Gibbels et al., 2019), különösen a büntetésük letöltése után szabadon bocsátott szexuális bűnelkövetők keltenek aggodalmat a közvéleményben (Martínez-Catena & Redondo, 2017).

A szexuális bűncselekmények minden szinten erősen stigmatizáltak, egy tanulmány szerint a szexuális bűnelkövetők a börtönökben is egy intenzíven megbélyegzett csoportot alkotnak: a többi fogoly gyakran kirekeszti, elszigeteli őket, vagy pszichés, valamint fizikai erőszakot alkalmaznak ellenük (Mazza et al., 2020).

Mindezen okok miatt a klinikusok és a kutatók az elmúlt évtizedekben olyan hatékony stratégiák kialakításán dolgoztak, amelyek képesek a szexuális visszaélések arányát csökkenteni (Grady et al., 2017). A szexuális bűnelkövetők kezelése egyértelműen fontos cél a társadalom, valamint az áldozatok és maguk az elkövetők számára is (Gibbels et al., 2019).

Miért a CBT?

Számos kutatás kimutatta a diszfunkcionális kogníciók és viselkedések, valamint az érzelemszabályozás relevanciáját a szexuális bűnelkövetők kezelésének szempontjából, amelynek értelmében a legszélesebb körben használt modell és módszer a kognitív viselkedésterápia (CBT) lett (Burdon & Gallagher, 2002; Carpentier és Proulx, 2021; Gibbels & mtsai, 2019; Hanson et al., 2002; Mpofu, Athanasou, Rafe & Belshaw, 2018; Olver, Marshall, Marshall és Nicholaichuk, 2020, Osborn, 2007). A CBT-t a bűncselekmények elkövetőinek egyik legígéretesebb rehabilitációs kezelésének tekintik; egy, a különböző kezelési megközelítések hatékonyságát összehasonlító áttekintés a legmagasabb kategóriák egyikébe sorolta a visszaesésre gyakorolt hatását illetően (Lipsey, Landenberger és Wilson, 2007).

Kezelés

A beavatkozás magába foglalja a tettért való felősségvállalással kapcsolatos munkát, az empátia növelését, a kognitív újrastrukturálást és a deviáns szexuális érdeklődés csökkentését. A kezelés továbbá tartalmaz a visszaesés megelőzésére irányuló stratégiákat is, valamint olyan külső és belső kontrollal kapcsolatos módszereket, amelyek csökkentik a visszaesés kockázatát (Carpentier & Proulx, 2021).

A tanulmány célja

A jelen tanulmány fő célja, hogy szakirodalmi áttekintés alapján felmérést végezzen azokról a kutatásokról, amelyek értékelik a CBT alapú beavatkozások hatékonyságát a szexuális bűncselekmények miatt elítélt személyek kezelésében. Célja továbbá, hogy felülvizsgálja az ismereteket és így feltárja az esetleges hiányosságokat, valamint ösztönözze a jövőbeni kutatásokat.

Módszer

A szakirodalmak áttekintéséhez a szerzők számos különböző adatbázist használtak és azokat a 2012-2022 között megjelent nemzetközi tanulmányokat választották ki, amelyek megfeleltek az általuk felállított követelményeknek: 1.) CBT-alapú beavatkozások hatékonyságának vizsgálata a szexuális bűnelkövetők körében – mint központi téma; 2.) klinikai minták vizsgálata törvényszéki kontextusban és 3.) validált pszichometriai eszközök (pl.: kérdőívek, skálák) használata. Az anyaggyűjtés eredményeként a tanulmányban a szerzők nyolc – az elvárásoknak megfelelő – kutatásra hivatkoznak.

A kutatás eredményei

A szakirodalmi áttekintésben résztvevő nyolc tanulmány közül három összehasonlító elemzést végzett egy CBT alapú kezelésben részesült és egy abból nem – vagy később – részesült személyekből álló csoport között. A kezelt és nem kezelt csoportok összehasonlítását végző tanulmányok közül kettő (Beech mtsai., 2012; Grady et al., 2017; Olver et al., 2020) alacsonyabb visszaesési arányt regisztrált a szexuális bűnözői magatartásban azoknál, akik CBT-alapú kezelést kaptak, míg egy vizsgálat (Grady et al., 2017) eredményeként nem született szignifikáns különbség a két csoport között.  Utóbbi kutatás, bár a szexuális bűncselekmények tekintetében lényeges eltérést nem mutatott, az erőszakos bűncselekmények szempontjából mégis szignifikánsan alacsonyabb visszaesési arányt írt le.

Martínez-Catena és Redondo (2017) a „Sexual Offending Control Program (SOCP)” hatékonyságát vizsgálta 153 szexuális bűncselekményt elkövető férfi részvételével. A „SOCP” a kognitív-viselkedésterápia eszközeit alkalmazó intervenció, amely csoportos formában 1-2 évig tart és a diszfunkcionális kogníciók feloldására, a megküzdési stratégiák fejlesztésére, az empátia növelésére, a szexuális impulzussal kapcsolatos önkontrollra és a visszaesés megelőzésére összpontosít. Az eredmények szinte minden elem tekintetében szignifikáns különbségeket mutattak a kezelt résztvevők között: szorongás csökkenése, asszertivitás fejlődése, impulzivitás és agresszió csökkenése, önbecsülés és empátia javulása.

Martínez-Catena és Redondo (2017) kutatásához hasonlóan Carpentier és Proulx (2021) szintén a kognitív-viselkedésterápia módszertanát alkalmazták szexuális bűncselekményt elkövető serdülők visszaesésének megelőzésében. A kezelésnek három fő célja volt: (1) a bűncselekmény folyamatának jobb megértése; (2) az önkontroll és elkerülési stratégiák kidolgozása; (3) az egészséges pszichoszexuális fejlődés elősegítése. A terápia során – csakúgy, mint a fentebb említett intervenció esetében – az önkontroll, az érzelemszabályozás, a kapcsolati és szociális készségek, az önbecsülés és az empátia fejlesztésére fókuszáltak. A vizsgálat eredményei a beavatkozás hatékonysága mellett szóltak: a közel nyolc éven át tartó utánkövetési időszakban az erőszakos – beleértve a szexuális erőszak – bűncselekmények száma, a visszaesés mértéke lényegesen csökkent.

Kelley és munkatársai (2022) a kognitív-viselkedésterápia hatékonyságának vizsgálatát a „Principle-based Correctional Counseling (PBCC – elvi alapú korrekciós tanácsadás)” módszerének alkalmazásával egészítették ki. A vizsgálat szerint a kognitív-viselkedésterápia a PBCC-vel együtt alkalmazva jelentősebb javulást tud eredményezni az önkontrollban, a depresszió és szorongás csökkentésében, valamint a jóllét növelésében is. 

Diszkusszió

A nyolc kiválasztott tanulmány elemzésével kapcsolatban kiemelhető, hogy bár nem írható le egy „standard”, konkrét kognitív-viselkedésterápián alapuló módszer a szexuális bűnelkövetők visszaesésének megelőzésére, az eredmények mégis erősen jelzik, hogy a CBT egy ilyen irányú intervenció, terápia fontos részét képezi: megfigyelték, hogy azok a bűnelkövetők, akik kognitív-viselkedésterápián részt vettek, általában alacsonyabb visszaesési arányt mutatnak, mint azok, akik kezelésre nem jártak. Azok a készségfejlesztésre irányuló modellek és módszerek, amelyek például az önkontroll, a megküzdési stratégiák, az érzelemszabályozás, a szociális készségek, az önbecsülés és az empátia javítására, növelésére fókuszálnak, szintén ígéretes eredményeket mutatnak a visszaesések megelőzésének szempontjából.

Irodalomjegyzék
Beech, A. R., Mandeville-Norden, R., & Goodwill, A. (2012). Comparing recidivism rates of treatment responders/nonresponders in a sample of 413 child molesters who had completed community-based sex offender treatment in the United Kingdom. International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology, 56(1), 29–49. https://doi.org/10.1177/0306624X10387811
Brooks-Gordon, B., Bilby, C., & Wells, H. (2006). A systematic review of psychological interventions for sexual offenders I: Randomised control trials. The Journal of Forensic Psychiatry & Psychology, 17(3), 442–466. https://doi.org/10.1080/ 14789940600819341
Burdon, W. M., & Gallagher, C. A. (2002). Coercion and sex offenders: Controlling sexoffending behavior through incapacitation and treatment. Criminal Justice and Behavior, 29(1), 87–109. https://doi.org/10.1177/0093854802029001006
Carpentier, J., & Proulx, J. (2021). Recidivism rates of treated, non-treated and dropout adolescent who have sexually offended: a non-randomized study. Frontiers in psychology.https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.757242
Carvalho Oliveira Rocha, I., Valença, A.M. (2023). The efficacy of CBT based interventions to sexual offenders: A systematic review of the last decade literature. International Journal of Law and Psychiatry, 87.
Gibbels, C., Kneer, J., Hartmann, U., & Krueger, T. H. (2019). State of the art treatment options for actual and potential sexual offenders and new prevention strategies. Journal of Psychiatric Practice, 25(4), 242–257. https://doi.org/10.1097/
Grady, M. D., Edwards, D., & Pettus-Davis, C. (2017). A longitudinal outcome evaluation of a prison-based sex offender treatment program. Sexual Abuse, 29(3), 239–266. https://doi.org/10.1177/1079063215585731
Hanson, R. K., Gordon, A., Harris, A. J. R., Marques, J. K., Murphy, W., Quinsey, V. L., et al. (2002). First report of the collaborative outcome data project on the effectiveness of psychological treatment for sex offenders. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 14(2), 169–194. https://doi.org/10.1023/A: 1014624315814
Kelley, T. M., Hollows, J., Pransky, J., Kryvanos, A., & Bowen, S. (2022). The efficacy of principle-based correctional counseling for improving the self-control and mental health of people incarcerated for sexual violence. Violence Against Women, 28(2), 573–592. https://doi.org/10.1177/10778012211022783
Lipsey, M. W., Landenberger, N. A., & Wilson, S. J. (2007). Effects of cognitivebehavioral programs for criminal offenders. Campbell Systematic Reviews, 3(1), 1–27. https://doi.org/10.4073/csr.2007.6
Martínez-Catena, A., & Redondo, S. (2017). Psychological treatment and therapeutic change in incarcerated rapists. The European Journal of Psychology Applied to Legal Context, 9(1), 41–49. https://doi.org/10.1016/j.ejpal.2016.11.001
Mazza, C., et al. (2020). Sex offenders in jail: A mini review of treatment programs and outcomes. Rassegna Italiana di Criminologia, 3, 186–194. https://doi.org/10.7347/ RIC-032020-p186
Mpofu, E., Athanasou, J. A., Rafe, C., & Belshaw, S. H. (2018). Cognitive-behavioral therapy efficacy for reducing recidivism rates of moderate- and high-risk sexual offenders: A scoping systematic literature review. International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology, 62(1), 170–186. https://doi.org/10.1177/ 0306624X16644501
Olver, M. E., Marshall, L. E., Marshall, W. L., & Nicholaichuk, T. P. (2020). A long-term outcome assessment of the effects on subsequent Reoffense rates of a prison-based CBT/RNR sex offender treatment program with strength-based elements. Sexual Abuse, 32(2), 127–153. https://doi.org/10.1177/1079063218807486
Osborn, L. (2007). Sex offender treatment programs in correctional settings: Participant selection, treatment experience, and treatment completion. LFB Scholarly Pub.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...