2024. január 21., vasárnap

A dialektikus viselkedésterápia (DBT) hatékonysága serdülőkori önsértés és szuicid gondolatok esetén: szisztematikus áttekintés és metaanalízis

Kothgassner, O. D., Goreis, A., Robinson, K., Huscsava, M. M., Schmahl, C., & Plener, P. L. (2021). Efficacy of dialectical behavior therapy for adolescent self-harm and suicidal ideation: a systematic review and meta-analysis. Psychological Medicine, 51(7), 1057-1067.

Készítette: Nagy Bettina Júlia

Miért fontos a serdülőkori önsértés és szuicid gondolatok kezelése?

A serdülőkori önsértés és szuicid gondolatok világszerte elterjedt, súlyos egészségügyi következményekkel járó mentális problémákat jelző jelenségek. A nyugati országokban a vezető serdülőkori halálozási okok között említhető az öngyilkosság, illetve igen elterjedt a serdülők körében az önsértés is, azaz a saját test szövetének öngyilkossági szándék nélküli károsítása. Így tehát elengedhetetlen fontosságú egy hatékony módszer kialakítása, amely a serdülőkori önsértést és a szuicid gondolatokat csökkenteni tudja. 

Mi az a dialektikus viselkedésterápia (DBT) és hogyan alkalmazható serdülőknél?

A dialektikus viselkedésterápiát Marsha M. Linehan eredetileg felnőttkori borderline személyiségzavar kezelésére dolgozta ki. Borderline személyiségzavar esetén magas az önsértés gyakorisága, illetve az öngyilkossági kockázat is, és a DBT hatékonynak bizonyult ezen esetekben. A borderline személyiségzavarban érintett önsértő klienseknél elért eredmények hatására serdülök számára is adaptálták ezt a módszert (DBT-Adolescent, DBT-A) annak reményében, hogy az önsértő magatartást és szuicid gondolatokat csökkentse.

A DBT-A -t ambuláns ellátásra dolgozták ki, mely során heti egyéni terápiában és készségfejlesztő csoportban vesz részt a serdülő. A folyamatba a szülőt is bevonják. DBT-A 4 területen fejleszti a serdülő készségeit ahhoz, hogy megküzdhessen az érzelemszabályozási nehézségekkel, az önsértéssel és az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokkal:

1.     Tudatos belső figyelem és jelenlét készsége

2.     Társas kommunikáció hatékonyságának készsége (Interperszonális hatékonyság)

3.     Érzelemszabályozási készségek

4.     Feszültségtűrés és kríziskezelés képessége (itt fókuszálnak az önsértő és öngyilkossági késztetésekre)

DBT-A hatékonysága hogyan vizsgálható?

Ezen tanulmány szisztematikusan gyűjtötte és tekintette át a 12 és 19 éves kor közötti serdülők kezelésére alkalmazott dialektikus viselkedésterápiáról (DBT-A) született szakirodalmat. A metaanalízisbe 21 olyan cikk került bevonásra, melyek randomizált kontrollált vizsgálatok, kontrollált klinikai vizsgálatok, vagy kezelési előtti és utáni adatokat tartalmazó vizsgálatok voltak. A DBT- A kezelés hatékonyságára voltak kíváncsiak önsértés és szuicid gondolatok csökkentésére, továbbá külön érdeklődési terület volt az is, hogy vajon a serdülőkori borderline személyiségzavar esetén is olyan hatékony-e a DBT, mint felnőttkori tünetek esetén.

Eredmények:
A DBT-A:

·       kis /közepes hatást mutatott az önkárosító magatartás csökkentésében azokhoz képest, akik nem kaptak DBT-A kezelést (g = -0,44; 95% CI -0,81 -0,07, p=0,021)

·       kis hatást mutatott az öngyilkossági gondolatok csökkentésében azokhoz képest, akik nem kaptak DBT-A kezelést (g = -0,31, 95% CI -0,52 -0,09, p=0,006)

Viszont azok a cikkek, amik a serdülők DBT-A kezelés előtti és utáni állapotát vizsgálta már nagy hatásnagyságát találta a kezelésnek. Tehát ezekben az esetekben a DBT-A:

·       nagy hatékonysággal csökkentette az önsértést (g = -0,98, 95% CI -1,15 -0,81, p<0,001)

·       nagy hatékonysággal csökkentette az öngyilkossági gondolatokat (g = -1,16, 95% CI -1,51 -0,80 p<0,001)

·       nagy hatékonysággal csökkentette a borderline személyiségzavar tüneteit (g = -0,97, 95% CI -1,31 -0,63, p<0,001)

Mit tudtunk meg ebből a cikkből?

Összességében a cikk alapján a serdülőkorra adaptált dialektikus viselkedésterápia hasznos lehet a serdülőkori önsértés, a szuicid gondolatok, viszont a bemutatott eredmények alapján nem egyértelműen bír nagy hatékonysággal a kezelés. Érdemes tehát a DBT-A további fejlesztése és annak megértése, hogy hogyan tudja ez a módszer csökkenteni a fentebbi jelenségeket. 

Ezen metaanalízis kiemelte, hogy minél hosszabb a DBT-A az öngyilkossági gondolatok nagyobb mértékű csökkenése várható, így kiemelten fontos a serdülők terápiában való megtartása.

A DBT-A hatékonynak bizonyult a serdülőkori borderline tünetek csökkentésében, azonban fontos kiemelni, hogy további kontrollált vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztosabban kijelenthessük a DBT-A nagy hatékonyságát ebben az életszakaszban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...