2024. január 21., vasárnap

Sématerápia személyiségzavarral rendelkező bűnelkövetők számára: randomizált klinikai vizsgálat

Bernstein, D. P., Keulen-de Vos, M., Clercx, M., De Vogel, V., Kersten, G. C., Lancel, M., ... & Arntz, A. (2023). Schema therapy for violent PD offenders: A randomized clinical trial. Psychological medicine53(1), 88-102.

Készítette: Osváth Noémi

    A személyiségzavarral rendelkező (SZR) bűnelkövetők súlyosabb és erőszakosabb bűncselekményeket hajtanak végre, mint az átlagpopuláció, gyakrabban esnek vissza és hosszabb büntetésekben részesülnek.  A standard terápia az SZR elkövetők számára általában kognitív viselkedésterápia (CBT), ám ennek átlagban csak mérsékelt hatásai vannak, mivel ennek a fókusza nem a személyiségzavar kezelésén, hanem az agresszív viselkedés kontrollálásán van. 

    A jelen kutatás célja, hogy megvizsgálja a sématerápia hatékonyságát SZR elkövetők rehabilitációjára nézve, amely jelenti a személyiségzavar tüneteinek enyhítését és a társadalomba való visszatérés elősegítését. A sématerápia működési elve szerint a gyermekkorban kialakult maladaptív kognitív és érzelmi mintázatok megváltoztatását célozza. 

    A kutatásban 103 SZR elkövető vett részt, akik aktuálisan ú.n. TBS-ekben (Hollandiában található börtön + kórház funkciót betöltő intézmények) voltak fogva tartva. Ezek a személyek antiszociális, borderline, nárcisztikus, paranoid vagy nem specifikus B klaszterű személyiségzavarral rendelkeztek. Őket random módon két csoportba osztották fel: egy sématerápiás, illetve egy standard terápiás csoportba. Jelen esetben ez utóbbi elsősorban CBT-t jelentett, de olyan is volt, aki eklektikus terápiában vagy szisztémás terápiában részesült. Három éven keresztül monitorozták a két csoport fejlődését, méghozzá úgy hogy félévente különböző önkitöltéses kérdőíveket vettek fel velük, amely a személyiségzavar tüneteiket, antiszociális viselkedésformákat illetve maladaptív sémáik változását mérte. Emellett azt is figyelték, hogy a három év alatt milyen arányban kapnak engedélyt a résztvevők felügyelet melletti, illetve felügyelet nélküli ideiglenes távozásra az intézményből. A sématerápiában heti kétszer részesültek a résztvevők, míg standard terápiában heti egyszer, plusz kiegészítő foglalkozásokon vettek részt (pl. művészeti foglalkozások).    

    Az eredmények szerint a sématerápiás csoport a kontrollcsoporthoz mérten szinte minden aspektusban jelentősen jobban teljesített: így a személyiségzavar tüneteinek csökkenésében, az antiszociális viselkedésformák kockázatának csökkentésében, a maladaptív gyermekkori sémák csökkenésében, illetve az intézményből való kilépések gyakoriságának növelésében. A sématerápiás csoportból jelentősen kevesebb személy is morzsolódott le a három év alatt. Az egyetlen kérdőív, amelynek eredményeiben nem volt jelentős különbség a két csoport között az a Symptom Checklist – 90 – R.

    Az eredmények alapján több következtetést is levontak a kutatók. Először is azt, hogy a három év elteltével mind a sématerápia, mind a standard terápia jelentős javulást idéz elő az SZR bűnelkövetőkben a kiindulási állapothoz képest, ezzel ellentmondva annak az alapvetően pesszimista nézetnek, hogy az SZR elkövetők nem, vagy csak csökkent hatékonysággal kezelhetők. Továbbá a sématerápia jelentősen gyorsabb javulást eredményezett a résztvevőkben, mint a standard terápia, hatékonyabban idézte elő rehabilitációjuk. Végül pedig az is elmondható, hogy a sématerápiából jelentősen kisebb arányban morzsolódnak le e résztvevők, mint a standard terápiából. A mindent átfogó általános következtetés pedig az, hogy az SZR bűnelkövetőknek a zavaruk súlyosságának megfelelően, hosszútávú és magas intenzitású terápiára van szükségük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...