2024. január 19., péntek

A mindfulness alapú kognitív terápia hatékonysága a rekurrens depresszióba való visszaesés megakadályozásában

Piet, J., & Hougaard, E. (2011). The effect of mindfulness-based cognitive therapy for prevention of relapse in recurrent major depressive disorder: A systematic review and meta-analysis. Clinical Psychology Review31(6), 1032-1040. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2011.05.002

Készítette: Barna Sámuel

    A mindfulness, amit tudatos jelenlétnek is fordíthatunk, egy olyan buddhista meditációs alapokon nyugvó gyakorlat, amelynek a segítségével szabályozhatjuk a figyelmünket úgy, hogy az aktuális gondolatainkra, érzéseinkre egyfajta nem elaboratív kíváncsisággal, nyitottsággal, elfogadással tekintünk. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a mindfulness segítségével gondolatainkat, érzéseinket ítélkezésmentesen a maguk szubjektivitásában és átmenetiségükben szemléljük meg. 
    A mindfulness alapú kognitív terápia (MBCT) a mindfulness szemlélet gyakorlatait vegyíti a kognitív viselkedésterápia (CBT) eszközeivel. A 8 hetes csoportterápiás módszert Mark Williams, John D. Teasdale, Zindel Segal alakította ki 2002-ben, és eredetileg major depressziós zavarban szenvedő betegek visszaesésének a megelőzésére dolgozták ki. 
    Piet és Hougard 2011-ben publikált szisztematikus szakirodalmi áttekintésében és metaanalízisében hat randomizált kontrollált kutatás alapján vizsgálták azt, hogy a mindfulness alapú kognitív terápia vajon milyen hatékony a rekurrens depresszióba való visszaesés megakadályozásában. A szakirodalmi áttekintésben elemzett hat kutatásban 593 vizsgálati személy vett részt, a kutatások 1-1,5 évet átölelően vizsgálták azt, hogy a kutatásban résztvevő személyek a különböző kezelések mellett visszaestek-e a depressziós állapotukba. 
    Az áttekintés eredményei azt mutatták, hogy azoknak az embereknek, akik MBCT kezelésen estek át, a 38%-a esett vissza 1-1,5 év alatt a depressziós állapotba. Azoknak, akiket a szokásos kezeléssel, placeboval vagy az antidepresszáns kúra fenntartásával kezeltek, 58%-a esett vissza. A kutatások alapján úgy találták, hogy ez a különbség még jelentősebb azoknál az embereknél, akik korábban már 3-4 major depressziós epizódot éltek át. Az MBCT kezelés után 36%-uk esett vissza, az egyéb kezelések után pedig 63%-uk. 
    Piet és Hougard szakirodalmi áttekintése és metaanalízise alapján kijelenthetjük azt, hogy – bár még több esetleges jövőbeni magas színvonalú kutatás eredményei még árnyalhatják ezt a képet - a mindfulness alapú kognitív terápia hatékony a rekurrens depresszióba való visszaesés megakadályozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Ez a blog az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A CBT transzkulturális adaptációja az ázsiai országokban

Naeem, F., Latif, M., Mukhtar, F., Kim, Y. R., Li, W., Butt, M. G., ... & Ng, R. (2021). Transcultural adaptation of cognitive behaviora...